Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrad Vildštejn

 
Hrad Vildštejn
 
 
Zříceniny hradu Vildštejna se dochovaly na skalnatém ostruhu nad říčkou Lomnicí severozápadně od Budišova. Místo je dnes zarostlé hustým mladým lesem a zasypané množstvím sutě, takže o celkovém uspořádání hradu si nelze učinit přesnou představu. I tak je však možné konstatovat, že šlo o hrad značně velký a pevný, který měl dvě části. Protože stával na odlehlém místě v lesích, nebyly jeho zříceniny rozebrány na okolní stavby, a tak je možné usuzovat, že pod vrstvami nánosu mohou být zachovány velké části zdiva, čekající dosud na archeologický průzkum.
Vildštejn vznikl jako správní středisko budišovského panství, s nímž tehdy sdílel jeho soudy. Není známo, zda stál již v roce 1274, kdy území panství, patřící tehdy ještě k velkému lesu Střelná, přešlo z majetku kláštera Hradisko do majetku olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku (1245-1281) a kapituly.
První hodnověrná zpráva o něm pochází z roku 1316. Tehdy se podle hradu psali členové olomoucké kapituly Dědřich a Jindřich z Fulštejna, kteří od olomoucké kapituly dostali budišovské panství do vlastnictví a na Vildštejně pravděpodobně sídlili. Kapitula však brzy získala panství zpět a od roku 1323 přešlo do trvalé držby olomouckého biskupa.
Hrad Vildštejn zanikl spolu s okolními vesnicemi pravděpodobně koncem 14. století za válek mezi markrabaty Joštem a Prokopem, protože z roku 1399 se dochovala zpráva o vypálení Budišova stoupenci markraběte Prokopa - nepřítele olomouckého biskupství - především Jana XI. Mráze (1397-1403). Někdejší historikové sice posunují zničení hradu do doby válek mezi Jiřím z Poděbrad a Matyášem Korvínem, tomu však odporuje skutečnost, že o hradu nejsou z 15. století žádné písemné zprávy.
Po zániku Vildštejna přešlo centrum správy panství do Budišova.
O hradu existuje mnoho pověstí. Nedaleko hradních zřícenin je místo zvané Kazatelna, kde prý kázal po Bílé hoře při útěku z Fulneku Jan Ámos Komenský. Uvedené místo bylo zřejmě shromaždištěm tajných nekatolíků z okolních vsí a odtud také vznik oné pověsti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář