Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budišov Celkově

Budišov nad Budišovkou 
 

Budišov nad Budišovkou – znak Budišov nad Budišovkou – vlajka znak vlajka

status: město
NUTS 5 ( 506460
kraj Moravskoslezský (CZ080)
okres Opava (CZ0805)
obec s rozšířeno působností: Vítkov
pověřená obec:
historická země: Morava
katastrální výměra: 76,5 km²
počet obyvatel: 3150
zeměpisná šířka: 49° 48′ 7″ s. š.
zeměpisná délka: 17° 37′ 20″ v. d.
nadmořská výška: 526 m
PSČ: 74787
zákl. sídelní jednotky: 6
části obce: 4
katastrální území: 6
adresa městského úřadu: Halaškovo nám. 2
74787 Budišov nad Budišovkou
starosta / starostka: Ing. František Vrchovecký
Oficiální web: http://www.budisov.eu E-mail: m.urad@budisovnb.cz

 

Budišov nad Budišovkou
Red pog.png
Budišov nad Budišovkou
 
 Zdroje k infoboxu a částem obce

 
Budišov nad Budišovkou (německy Bautsch) je město ležící v okrese Opava. Má 3149 obyvatel. První písemná zpráva pochází z roku 1301 . Ve vzdálenosti 11 km jihovýchodně leží město Vítkov, 21 km jihovýchodně město Odry, 23 km jihovýchodně město Fulnek a 24 km západně město Šternberk.

Historické jádro Budišova nad Budišovkou je od roku 2003 městskou památkovou zónou.
Budišov nad Budišovkou leží v kotlině mezi Oderskými vrchy a pohořím Nízkého Jeseníku v nadmořské výšce 512 m, 30 km západně od Opavy. K městu byly připojeny obce Guntramovice, Podlesí a Staré Oldřůvky. Obce Podlesí a Staré Oldřůvky sousedí s vojenským prostorem Libavá.

Památky

  • Kostel Nanebevzetí panny Marie byl zasvěcen 12. dubna 1756, měl 5 zvonů, za druhé světové války však byly všechny roztaveny. Dnes jsou v kostele jejch repliky. Kostel má 7 oltářů.
  • Městká radnice byla postavena roku 1635. Byla postavena především jako soud pro okolí Budišovská.
  • Vodní mlýn (dnešní Břidlicové muzeum) : U muzea začíná Břidlicová stezka.
  • Kamenný most byl postaven mezi lety 1634-1536. Na kamenném mostě je socha sv. Jana Nepomuckého.
  • Městský hřbitov je památným místem s barokními a rokokovýmihrobkami.

Osobnosti

  • František Ignác Kassián Halaška se narodil 10. července 1780 v Budišově nad Budišovkou a zemřel 12. července 1847 v Praze. Otec Isidor byl tkadlec a matka Marie posluhovala. Studoval ve Staré Vodě, Kroměříži, Strážnici i v Mikulově. V roce 1807 se z něho stal doktor filozofie. V Brně založil Halaška první hvězdárnu a opatřil ji potřebnými přístroji. V roce 1814 se stal profesorem fyziky na pražské univerzitě. V roce 1823 se stal členem Královské české společnosti nauk. Jeho velkým přítelem byl fyziolog světového jména, Jan Evangelista Purkyně. Od roku 1831 - 1832 byl rektorem Univerzity Karlovy. V roce 1832 byl pověřen funkcí vádního rady a z titulu této funkce řídil všechny filozofické ústavy, technické školy, námořní školy, hornické školy a lesnické akademie v celé monarchii. V letech 1833 - 1834 se stal rektorem vídeňské univerzity. V roce 1838 zemským prelátem českým. Roku 1844 získal titul dvorního rady. Za dílo Základní poznatky o zatmění slunce při oběhu měsíce obdržel Dánskou záslužnou medaili. Je autorem desítek odborných přírodovědných, matematických i astronomických knih, z jeho učebnice Příručka přírodovědy se učili studenti ještě počátkem 20. století. Jeho práce z astronomie, mechaniky, optiky, elektřiny, magnetismu a termiky byly v jeho době většinou jedinými vědeckými.
  • Joy Adamsonová

Erb Budišova nad Budišovkou se skládá ze starého znaku Dietrichštejnů : zlato-červená vlajka a na ní vinařský nůž a F - po kardinálu Františku z Ditrichštejna. Pod ním je bílá věž (Budišov měl hradby) v oknech věže dvě písmena M a W, podle probošta Martina Waclava Olomouckého - díky kterému se stal Budišov městem. Na jedné straně jsou dvě hornická kladiva (kvůli okolní těžbě břidlice) a na druhé straně jsou dvě pyramidy, které pocházejí ze znaku Olomouckého arcibiskupství. Turistika

Cesta česko-německého porozumění, SKI Areál Guntramovice, Budišovská břidlicová stezka, zřícenina hradu Vildštejn, Kružberská přehrada, poutní místo Stará Voda, bývalé lázně Janské koupele.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář